بیماری های مقاربتی

واژینیسموس چیست؟ علائم و درمان

پیش نمایش محتوا

واژینیسموس یا واژینیسم یک اختلال جنسی در خانم ها می باشد که هنگام وارد شدن هر چیزی یا آلت تناسلی مرد به واژن احساس فشار کرده و دخول دردناک را تجربه می کنند. این تجربه به حدی دردناک است که موجب ترس از نزدیکی و مقاربت در خانمها می شود. این بیماری در هر سنی می تواند ایجاد شود.

همانطور که گفتیم واژینیسموس یا ازدواج وصال نیافته یعنی اینکه فرد قادر به برقراری رابطه کامل و تحمل آلت تناسلی مرد را ندارد. دلیل واژینیسموس انقباضات غیر ارادی یک سوم تحتانی واژن است. این‌انقباض ممکن است به دلیل وجود مسائل اناتومیک یا روحی روانی یا نداشتن دانش کافی زوجین برای برقراری رابطه باشد. روشهای زیادی برای درمان واژینیسموس وجود دارد و با پیگیری مستمر قابل رفع است . در این مقاله می خواهیم به موضوع واژینیسموس، علائم و علت های آن بپردازیم.

واژينيسموس چيست؟

واژینیسموس یا دخول دردناک بیماری است که هنگام نزدیکی، معاینات زنانه یا ورود هرچیزی به واژن باعث انقباض غیر ارادی واژن و عضلات کف لگن می شود. این انقباض در خانمها باعث ایجاد درد ملایم یا شدیدی می شود . واژینیسموس را می توان درمان کرد زیرا اگر درمان نشود ممکن است بیماری وخیم‌تر شود.

 

 

انواع مختلف واژینیسموس

واژینیسموس انواع مختلفی دارد که عبارتند از:
1- واژینیسموس اولیه: وقتی دخول به واژن هرگز حاصل نشده باشد و معمولا خانم ها در اولین رابطه جنسی آن را تجربه می کنند و فرد در هنگام نزدیکی دچار احساس درد، سوزش و گرفتگی خفیف عضلات واژن می شود.
2- واژینیسموس ثانویه: هنگامی که قبلا دخول به واژن انجام می‌شده، اما در اثر یک اتفاق بد، عفونت ژنیتال، زایمان، یائسگی و غیره در زن دیگر امکان پذیر نیست.

در نوع دیگر، واژینیسم ممکن است خفیف یا شدید باشد:
1- واژینیسم خفیف : انقباض عضلات واژن، حرکت آلت تناسلی مرد را سخت می کند و اکثرا نمی تواند دخول را انجام دهد . فرد در هنگام معاینات زنانه به سختی اجازه معاینه به پزشک می دهد.
2- واژینیسموس شدید : زن نمی تواند اجازه دهد آلت تناسلی مرد به او نزدیک شود.

علائم واژینیسموس:

علائم واژینیسموس برای هر خانم متفاوت است. علائم دخول دردناک شامل موارد زیر است:

  • دخول دردناک: اولین علائم واژینیسموس است و می توان گفت  فرد با  رابطه جنسی، درد زیادی را احساسس می کند.
  • ترسیدن از دخول: به خاطر  درد و سوزش در هنگام رابطه جنسی فرد تمایلی به برقراری رابطه ندارند.
  • احساس درد در معاینات لگن
  • درد هنگام استفاده از تامپون
  • اسپاسم در تمام ماهیچه ها بدن و سختی تنفسی موقع نزدیکی

 

علت واژینیسموس

اگر خانمی به واژینیسموس مبتلا شود، نمی‌تواند انقباضات عضلات واژن خود را کنترل یا متوقف کند. زنان مبتلا به واژینیسموس معمولاً هنگام وارد شدن هر چیزی به واژن، احساس سوزش‌ می‌کنند. پزشکان هنوز دقیقا نمی دانند علت واژینیسموس چیست موارد زیر می تواند به عنوان علل احتمالی واژینیسموس باشد:
1- عدم مهارت در مردان: مانند ماهر نبودن در برقراری رابطه، کافی نبودن مرحله تحریک، رابطه جنسی شتاب زده و…
2- اضطراب خانمها از داشتن رابطه جنسی : دلیل این اضطراب می تواند به خاطر مواردی چون آسیب دیدن یا پارگی اندام تناسلی، بارداری باشد.
3- وجود برخی بیماری ها: مانند عفونت واژن، اندومتریوز، التهاب واژن، بیماریهای پوستی مثل اگزمای شدید، افسردگی و غیره
4- خشکی واژن: خشکی واژن بخاطر تغییرات هورمونی در زنانی که تازه زایمان کرده اند یا در زنان یائسه
5- تجاوز جنسی: مورد تجاوز قرار گرفتن در کودکی یا داشتن رابطه جنسی در سنین خیلی پایین
6- رابطه نامطلوب زناشویی: خصومت، ناراحتی، ترس زیاد از همسر به علت خشونت های او، تفاوت های فرهنگی زوجین در ارتباط با روابط جنسی می تواند علت واژینیسموس باشد.
7- زایمان سخت یا جراحی : آسیب هایی را ممکن است به واژن و عضلات اطراف آن وارد کند.

 

 

عوارض واژینیسموس چیست؟

1- ترس از نزدیکی
2- کاهش میل جنسی زن
3- واژینیسموس و طلاق: واژینیسموس می‌تواند به خاطر عدم امکان ایجاد رابطه جنسی باعث افسردگی زوجین، سرد مزاجی و در نهایت منجر به طلاق شود.

تشخیص واژینیسموس

برای تشخیص واژینیسم، پزشک متخصص زنان یا ماما معاینات زنانه ای مثل معاینه لگن را انجام می دهند. آنها درباره سابقه بیماریها جراحی هایی که انجام داده اید و همینطور درباره رابطه جنسی شما سوال می کنند. به این سوالات حتما باید پاسخ های درستی بدهید و با پزشک خود کاملا راحت باشید. زیرا او با پرسیدن این سوالات می خواهد علت اصلی انقباضات غیرارادی واژن شما را تشخیص دهد.

روش های درمان واژینیسموس

1- ورزش و انجام تمرینات کف لگن : این تمرین ها شامل منقبض کردن و شل کردن پی در پی ماهیچه هاست که تمرین های کگل Kegel نامیده می شوند، این تمرین ها به کنترل ماهیچه های کف لگن کمک می کنند.

2- مراجعه به پزشک متخصص : زوج ها باید همراه با هم به پزشک متخصص مراجعه کنند و ریشه مشکل خود را پیدا کنند. پزشک تشخیص می دهد که اختلال شما به دلیل موضوعات روحی و روانی است یا انقباضات واژن به صورت غیر ارادی رخ می دهد.

3- پروتز درمانی: در پروتز درمانی، پزشک متخصص از پروتزهای مخصوص پلاستیکی استفاده می کند و ناحیه تناسلی را گشاد می کند.

4- جراحی بزرگ کردن واژن: گاهی اوقات ممکن است که فرد سابقه عمل جراحی داشته  و بر اثر همین عمل جراحی واژنش مسدود شده باشد. در این مواقع از عمل جراحی بزرگ کردن واژن استفاده می شود.

5- استفاده از ژل های لوبریکانت  :در ژل های لوبریکانت یا ژل های مرطوب کننده، مقدار زیادی مواد روان کننده وجود دارد و برای افرادی که خشکی واژن دارند، خانمهای یائسه، خانم های تازه زایمان کرده و خانمهایی که اولین رابطه جنسی را تجربه می کنند تجویز می شود تا خشکی واژن را برطرف کند و حالت لغزنده ای در واژن ایجاد کند.

6- درمان واژینیسموس با لیزر: لیزر یکی دیگر از روش های درمانی است که با استفاده از اشعه فرابنفش می توان به رفع و درمان این بیماری کمک نمود.

7- استفاده از بوتاکس: بوتاکس به ماهیچه های داخل واژن تزریق می شود. بوتاکس باعث فلج شدن ماهیچه ها می شود و در نتیجه قدرت انقباض ماهیچه – انقباض ارادی یا غیر ارادی – مختل می شود و در نتیجه در زمان نزدیکی مشکل دخول برطرف می شود.

8- استفاده ازدستگاه هیگز: بهترین روش برای درمان واژینیسموس، استفاده از دستگاه هیگز است. امواج الکترومغناطیسی وقتی به عضلات واژن تابیده می شوند، مولکولها و بافتهای عضلات واژن را تغییر می دهد و مشکل واژینیسموس را برطرف می کند. درمان واژینیسموس با تکنولوژی RF مزایای زیادی دارد و به همین دلیل است که موثرترین و جدیدترین روش برای درمان واژینیسموس شناخته شده است.

 

مزایای استفاده از دستگاه هیگز:

  • با تعداد جلسات کم می توان مشکل را برطرف کرد.
  • درمان با دستگاه روشی غیرتهاجمی است و بدون خونریزی انجام می شود.
  • بعد از هر جلسه، نباید مراقبت خاصی انجام دهید.
  • بعد از همان جلسه اول تغییرات را حس می کنید.

 

signature

دکتر نرگس تاج دینی با بیش از بیست سال سابقه طبابت در حیطه جراحی زنان، زایمان، نازایی و زیبایی زنان و با بهره گیری از دانش به روز و کارآمد در این حیطه، تمامی آنچه به بانوان مربوط است را در کلینیک تخصصی خود ارائه می کند.

دسته‌ها